Aktualności

Uczniowie Technikum Weterynarii na zajęciach w słupskim laboratorium weterynaryjnym

Uczniowie 3 klasy Technikum Weterynarii uczyli się wykonywania techniki rozmazu krwi oraz barwienia rozmazu metodą Hemacolor. Młodzież oglądała i oceniała rozmaz pod mikroskopem szukając krwinek czerwonych, oceniając ich kształt, wielkość i ilość, a także krwinek białych, płytek krwi oraz wtrętów komórkowych. Ćwiczenia były niezwykle interesujące. Nasi uczniowie ze skupieniem i starannością ćwiczyli technikę, aby wykonać idealny rozmaz. Nie obyło się bez zabawnych obrazków na rozmazach. Zajęcia mogły mieć miejsce dzięki uprzejmości laboratorium weterynaryjnego Covet. Serdecznie dziękujemy! smile smile smile
Wysłano 12 Lutego 2018

„Kisiciele” kisili na wizji w "Pytanie na śniadanie"

Nasi uczniowie z grupy kulinarnej "Kisiciele" prowadzonej przez Pana Marcina Kisielewskiego mieli wielką przyjemność dzielić się swoją pasją kiszenia warzyw i owoców na antenie TVP2 w popularnym programie „Pytanie na śniadanie”. Młodzież wspólnie z Panem Marcinem Kisielewskim, założycielem i opiekunem „Kisicieli”, oraz Jerzym Nogalem, szefem kuchni i bliskim współpracownikiem TVP, przygotowywali zdrowe potrawy z kiszonych warzyw i owoców. "Kisiciele" zostali zaproszeni do Warszawy przez redakcję „Pytanie na śniadanie”.
W warszawskim studiu telewizyjnym naszą grupę kulinarną reprezentowali uczniowie: Anna Rogulska, Natalia Ratyńska, Michał Stępnik i Dawid Pogorzalski.
Kulinarna ekipa „Kisicieli” liczy łącznie 12 członków. Celem działań naszych miłośników fermentacji jest propagowanie zainteresowań zdrowym odżywianiem, popularyzacja kiszenia i rozwijanie wiedzy dotyczącej procesu fermentacji, a także kultywowanie bardzo długiej w Polsce tradycji kiszenia.
Świetna przygoda!
smile smile smile
Wysłano 10 Lutego 2018

Odyseusze z wizytą w teatrze

Pomimo, że trwają już ferie nasi zdolni Odyseusze uwielbiają przebywać w swoim towarzystwie, ciesząc się sobą, a przy okazji, nie marnując czasu, aktywnie uczestniczą w życiu kulturalnym. I tak nasi uczniowie pod opieką trenera Pani Moniki Skwarek udali się do Nowego Teatru im. Witkacego w Słupsku na spektakl pt. „Biedermann i podpalacze” w reżyserii Torstena Münchowa.
Sztuka Maxa Frischa to groteskowa komedia ukazująca mechanizmy socjologiczne pozwalające jednostce tolerować przemoc w społeczeństwie. Nazwisko głównego bohatera Biedermann można przetłumaczyć jako „poczciwiec”, ale to także określenie mieszczucha, który osiągnąwszy minimum dobrobytu uważa, że najważniejsze jest jego zachowanie. Wierzy, że drobne ustępstwa pozwolą mu zachować odrobinę komfortu i pozycję społeczną. Taka postawa doprowadza do katastrofy…
Spektakl z zaskakującym, kryminalnym i metafizycznym finałem, dawką czarnego humoru, ze świetnie napisanymi rolami oraz intrygująca muzyka – wszystko to stanowi niewątpliwie inspirację dla naszych Odyseuszy, którzy pracują nad nowym projektem. Oby więcej takich ożywczych spotkań ze sztuką. smile smile smile
Wysłano 29 Stycznia 2018

Sukces Agnieszki Kitowskiej w ogólnopolskim konkursie matematyczno - plastycznym

Z przyjemnością informujemy, że nasza uczennica pierwszej klasy Liceum Plastycznego Agnieszka Kitowska otrzymała wyróżnienie w Ogólnopolskim konkursie matematyczno – plastycznym „ Od 1 do nieskończoności … czyli jeden wynik w nieskończonej ilości zadań”. Opiekę nad uczennicą sprawowała Pani Monika Skwarek.
Zadaniem uczestników konkursu było ułożenie własnego zadania tekstowego lub łamigłówki tak, aby rozwiązaniem była liczba 25, następnie zapisanie treści tegoż zadania i zilustrowanie go oraz przedstawienie dokładnego rozwiązania na osobnej kartce. Organizatorzy chcieli rozbudzić wśród uczestników twórcze myślenie, kreatywność i pomysłowość, a także „odczarować” matematyczne zadania tekstowe jako temat nielubiany przez uczniów.
Organizatorem konkursu był Zarząd Bielskiego Oddziału Stowarzyszenia Nauczycieli Matematyki. Rozdanie nagród odbędzie się 9 marca podczas Bielskich Warsztatów Matematycznych.
Serdecznie gratulujemy sukcesu !!! smile smile smile
Wysłano 25 Stycznia 2018

Ferie z matematyką dla maturzystów

Zespół Szkół Informatycznych w Słupsku zaprasza w ferie zimowe uczniów klas maturalnych na warsztaty matematyczne pt. „Matematyczne Ferie dla Maturzystów”. Udział w zajęciach jest bezpłatny.
Warsztaty matematyczne odbędą się w pierwszym tygodniu ferii w dniach 29.01- 02.02 , w godzinach 9.00 - 11.00. Uczniowie będą spotykać się w salach 207 i 212 w budynku słupskiego Zespołu Szkół Informatycznych przy ul. Koszalińskiej 9. Na zajęcia nie obowiązują zapisy.
Warsztaty poprowadzą doświadczeni w pracy z młodzieżą nauczyciele z zespołu matematycznego ZSI w Słupsku, w tym tegoroczni Honorowi Ambasadorzy Międzynarodowego Konkursu „Matematyka w obiektywie”.
- 10 - godzinny cykl zajęć, który organizujemy to doskonała okazja do sprawdzenia stanu wiedzy i uzupełniania zaległości. Matura z matematyki wywołuje największe emocje - egzaminu z tego przedmiotu boją się nie tylko uczniowie klas humanistycznych. Młodzież niepotrzebnie boi się matematyki. Bardzo często ich wiedza wymaga po prostu uporządkowania i utrwalenia, by mogli odnieść sukces na maturze. Dla wszystkich, którzy chcą podciągnąć się z matematyki albo tylko powtórzyć to, co już wiedzą – organizowane są te zajęcia. Serdecznie zapraszamy! – zachęca Agnieszka Kałuża – Horbaczewska, nauczycielka matematyki w ZSI w Słupsku, współorganizatorka warsztatów. smile smile smile
Wysłano 23 Stycznia 2018

Fermentacja od podstaw - praktyczne warsztaty kiszenia w ZSI

Co kisić? Jak kisić i dlaczego? Jak naturalna fermentacja służy naszemu zdrowiu? Dowiesz się na warsztatach kiszenia 24 stycznia w Zespole Szkół Informatycznych w Słupsku.
Grupa kulinarna „Kisiciele” działająca przy Zespole Szkół Informatycznych w Słupsku zaprasza wszystkich entuzjastów fermentacji na praktyczne warsztaty kiszenia warzyw i owoców. Zajęcia kulinarne odbędą się w 24 stycznia (środa), początek o godzinie 11.30. Miejsce: kuchnia szkolna (ZSI w Słupsku, ul. Koszalińska 9). Obowiązują zapisy pod numerem telefonu: 516 248 129. Ilość miejsc ograniczona.
- Zapraszamy wszystkie osoby, które chcą poszerzyć gamę kiszonych specjałów w swoim domu. Tradycyjna kiszona kapusta i ogórki są smaczne ale… my poszerzymy horyzonty i pójdziemy o wiele dalej! Poddamy naturalnej fermentacji różnorodne warzywa, które zachwycą po ukiszeniu wyglądem i smakiem – zachęca Marcin Kisielewski, nauczyciel w ZSI w Słupsku, organizator warsztatów kiszenia, opiekun „Kisicieli”.
W trakcie warsztatu:
- dowiesz się dlaczego warto kisić i jakie są z tego korzyści dla zdrowia
- poznasz zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia,
- poznasz proste techniki kiszenia, czyli wszystko o akcesoriach i o tym jak zacząć kiszenie u siebie w domu
- przygotujesz: kapustę kiszoną, seler, marchew, rzodkiew, wężymord, kalafior, buraki, kiełki, zakwas warzywny w nowej odsłonie i wiele innych!
Serdecznie zapraszamy!!! smile smile smile
Wysłano 22 Stycznia 2018

<< Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Następna >>

Archiwum aktualności

2016/20172015/20162014/20152013/20142012/20132011/20122010/20112009/20102008/20092007/20082006/20072005/2006

 

 

Adres

Zespół Szkół Informatycznych
ul. Koszalińska 9
76-200 Słupsk

Kontakt

Telefon: (0-59) 8456070
e-mail: sekretariat[at]zsi.slupsk.pl